пране на мокети

Пране на мокети – двата метода

Има два метода за пране на мокети (или почистване на мокети). Единият е класическият с водна пара и изсмукване, а другият е полусухо пране. Днес ще разкажем на кратко и за двата.

Благодаря че отново сте с нас, днес ще разкажем за методите за пране на мокети. Има съществена разлика в прането на мокети с тези два метода, те работят с различно оборудване, което от своя страна работи на различен принцип. 

Пране на мокети с екстракция

Екстракцията е впръскване на комбинация от пара и препарати под високо налягане в мокета, след което мръсотията се изсмуква. Но как?

почистване на домове, пране на мокети
професионално почистване, пране на мокети

За пране на мокети при много силно замърсен мокет най-ефективния начин е чрез метода на екстракция. С този метод се достига в дълбочината на тъканта на настилката.

Как работи екстракцията при пране на мокети?

Впръсква се разтвор на вода и препарат и се изсмуква, като така се постига перфектно почистване на мокета.

Ако не разполагате с толкова време има и друг ефективен метод за почистване – полу-сухо пране. При този метод почистването е с повърхността на мокета и времето за съхнене е изключително кратко (около 40 минути).

Машини за почистване на мокети и пране на мокети

Разполагаме с машини, за почистване на мокети от малък, среден и висок клас:

  • за почистване на локални петна използваме малки машини;
  • средния клас машини са подходящи, за почистване на мокети от 50 до 200 кв./м., като с нея се постига почистване на мокети от 60-80 кв. м /час. Лесни са за пренасяне и обслужване в офиси и домове;
  • високият клас техника е предназначена за средно големи и големи площи с мокети от 250 кв.м до няколко хиляди квадратни метра и имат производителност от 200 – 250 кв./час в зависимост от условията.

Пране на мокети по метода на полусухото пране

Това е малко по-различен и по-модерен метод, който има своето приложение, за помещения с голяма площ, застлана с мокети.

Encapsulation е нов за страната ни метод, за пране на мокети. Той е различен от метода на екстракцията и има различни приложения.

Научете повече за Encapsulation метода на пране на мокети и защо е подходящ за твоя офис или хотел.

Как работи Encapsulation метода на пране на мокети?

Encapsulation метода на почистване е възникнал през 90-те година на 20-ти век в САЩ. Той се базира основно на препаратите, които се използват за почистване. Това са специално създадени за целта препарати, които след нанасянето им на повърхността и втриването във вътрешността на мокети обгръщат мръсните частици и ги кристализират веднага щом изсъхнат.

В последствие, за да бъдат извлечени от настилката, те биват абсорбирани от специални микрофибърни падове и изсмукани със специализирани роторни прахосмукачки.

Encapsulation метода. Полусухо пране ли е?

Предвид факта, че този метод използва в пъти по-малко вода от стандартните методи на пране като Екстракция и Шампониране с дискова машина се счита за Low-Moisture-Cleaning метод на пране. Времето за съхнене на мокетите след почистване е едва 30 до 45 минути.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *